Na het vasten je normale eetpatroon weer oppakken

02/05/2022 Robert de Bruijn

Langdurig vasten, zoals de ramadan of detox, betekent een radicale verandering van ritme. Het spijsverteringsstelsel wordt op pauze gezet en gaat op een andere manier werken. Na het vasten ga je niet van de ene op de andere dag terug tot je eetpatroon van vroeger. Het is van belang om de overgang soepel te laten verlopen en je lichaam rustig te laten wennen aan de voedseltoename. We hebben hieronder enkele tips op een rijtje gezet om je te helpen de juiste keuzes te maken en zo veel mogelijk van de voordelen van het vasten te genieten.

Plan je herstel van tevoren

Om het herstel zo vlot mogelijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat de voordelen van het vasten aanhouden, is het raadzaam stress te vermijden en goed georganiseerd te zijn. Het is de bedoeling het parasympatisch zenuwstelsel, dat de activiteiten van het spijsverteringskanaal regelt, geleidelijk aan te reactiveren om elk ongemak te voorkomen. Daarom raden wij je aan je dieet en je maaltijden van tevoren te plannen, zodat je over de juiste ingrediënten beschikt en je op een gezonde manier vast én eet.

Ondersteuning van je spijsverteringsstelsel

Tijdens de vastenperiode zijn je maag en spijsverteringsstelsel aan het rusten en zijn je darmen leeg. Het is dus van essentieel belang om een agressieve herstart te vermijden door de voorkeur te geven aan goed verteerbare voedingsmiddelen en kleine hoeveelheden. Het is ook heel belangrijk om goed te kauwen, zodat het speeksel zijn volledig voorbereidend werk doet en het spijsverteringsstelsel helpt in zijn proces.

Neem ook je tijd en dwing je lichaam niet om te snel te gaan. De meningen hierover lopen uiteen, maar in het algemeen wordt aangenomen dat de hervatting van het eten ten minste de helft duurt van de tijd van het vasten, of zelfs even lang. Ten slotte hebben we niet allemaal dezelfde gezondheid, dus is het even belangrijk om je bewust te zijn van je eventuele zwakke punten. Als je lever of nieren zwak zijn, moet je extra aandacht besteden en ervoor zorgen dat deze systemen goed blijven functioneren. Aarzel niet je arts te raadplegen indien je hierover twijfels of zorgen hebt.

Het kiezen van de juiste voedingsmiddelen

Over het algemeen wordt aangeraden te beginnen met het opnieuw introduceren van vloeibare voedingsmiddelen, hoofdzakelijk groentesappen of soepen, voordat je weer begint met het eten van vast voedsel. Verse, sterk verdunde rauwe groentesappen zijn bijzonder aan te bevelen. Andere voorbeelden zijn brandnetelsap en tarwescheutensap, planten die zeer rijk zijn aan micronutriënten en multivitaminen. Deze helpen je spijsvertering weer perfect op gang te komen. Daarnaast werken kruiden ook stimulerend voor je systeem, dus kauwen op gekiemde tarwezaden, peterselie, venkel, verse tijm, basilicum of bieslook wordt aanbevolen. Daarna begin je met de geleidelijke herintroductie van granen, plantaardige eiwitten en vervolgens dierlijke eiwitten. In het beste scenario wordt elk nieuw soort voedsel tijdens één maaltijd gedurende de dag geïntroduceerd.

Ten slotte herintroduceer je ook voedingsmiddelen zoals koffie, thee, zout, rood vlees, wijn, gebak, enzovoorts met mate.

Door dit op een geleidelijke en georganiseerde manier te doen en door jouw systeem te ondersteunen, eet je met een gerust hart én spijsverteringsstelsel weer regelmatig!


Related blogs

5 goede redenen om een thuisstudie te volgen

Tips om je lavendel heel te houden

Maak werk van jouw gevoel voor stijl


Previous

Zo word je een echte saleskoning(in)!

Next

Digital Nomad: De droom van Gen Z

Tags


VastenRamadanDetoxSuikerfeestDieetSpijsverteringAfslankenDetoxkuurSapkuurOntgiftingskuurOpleidingCursusIntermittent fasting

Share