Godsdienst

Wil je religie in het algemeen verkennen of heb je interesse in een specifieke godsdienst? Kom je veel in contact met gelovige mensen? Dan is een opleiding uit het subthema Godsdienst je op het lijf geschreven! Stap voor stap verken je verschillende theologische en religiewetenschappelijke disciplines.

Je komt tot verschillende inzichten wat gelovigen drijft en wat hen van elkaar onderscheidt.

waardevol diploma

altijd up-to-date materiaal

helder uitgelegd

alles over religie

verschillende godsdiensten

voor op het werk of op reis

goed voor op je cv

geen voorkennis vereist

via online lesmateriaal

met digitaal leerplatform


All courses in the subcategory Godsdienst

Godsdienst

Wereldgodsdiensten

Wereldgodsdiensten, leer alles over de belangrijkste religies in de wereld

Wil jij je verdiepen in de verschillende soorten wereldgodsdiensten?

Available via


Be sure of your future!

Als expert in wereldgodsdiensten kan je heel wat kanten uit. Bij verschillende functies en beroepen kan het erg van pas komen om goed om te gaan met verschillende culturen. Denk maar aan docenten, managers, sales... Een cursus waarin verschillende godsdiensten helder en duidelijk uitgelegd worden, kan dan ook erg nuttig zijn. Als je echt een expert bent in religie, kan je jouw expertise gebruiken in de journalistiek, als consultant of als docent.

Als manager van een internationaal bedrijf vind ik het ontzettend belangrijk dat mijn medewerkers allemaal bereid zijn om verschillende culturen te leren kennen. Zo kunnen ze er ook beter mee omgaan. Als ze een diploma Wereldgodsdienst of Islamitische cultuur kunnen voorleggen, weet ik dat ze open staan voor andere culturen. - Employer speaks

Godsdienst

Trends

Religie blijft een belangrijk fenomeen binnen onze maatschappij. Iets meer dan 30% van de wereld is christen, 23 % is moslim en 15% is hindoe. Slechts 14% van de wereldbevolking geeft aan dat ze niet gelovig zijn. Van de religies is de islam de snelst groeiende religieuze groep ter wereld. Er wordt verwacht dat er tegen 2060 70% meer moslims op onze aardbol zullen zijn. Op de tweede en derde plaats komen de christenen met een verwachte groei van 34% en de hindoes met 27%. In een almaar complexere wereld geven we ook steeds meer individueel zin aan geloof. Ieder gelooft op een eigen manier.

Godsdienst, 100% of the time

Net zoals de maatschappij zijn veel religies constant in verandering. Mensen interpreteren de religieuze voorschriften anders en passen ze toe op hun persoonlijke leven. Er is zeker ook een verband tussen technologie en geloof. De technologische ontwikkelingen hebben individualisering sterk doen toenemen. Hierdoor voelen mensen meer de behoefte te leven in een geloofsgemeenschap en krijgt het geloof een apart plekje in plaats van een grote centrale rol in iemands leven.

Ik werk al enkele jaren op de HR-dienst van een middelgroot bedrijf. In mijn job kom ik vaak in contact met andersgelovigen. Dat was in het begin niet altijd even gemakkelijk. Daarom volgde ik een cursus Wereldgodsdiensten, zodat ik me kon verdiepen in andere geloofsovertuigingen en mijn collega's beter kan begrijpen. Nu zijn we al een paar maanden verder en ik kan vol overtuiging zeggen dat mijn nieuwe kennis me enorm helpt bij mijn job. - Ex-student speaking

Robert de Bruijn
Robert de Bruijn

Opleidingsverantwoordelijke

Onze cursussen over religie zijn enorm nuttig voor in het dagelijkse leven. Ze leren je alles over verschillende godsdiensten en zorgen ervoor dat je een goed inzicht hebt in andere culturen en bevolkingsgroepen. In de multiculturele samenleving van vandaag is het essentieel dat je mensen met andere geloofsovertuigingen goed begrijpt, zodat je weet hoe je gepast met hen omgaat.

Nice to know

  • Het christendom is de grootste godsdienst. In 2019 had het meer dan 2.4 miljard volgers!
  • Ongeveer 1.2 miljard mensen hebben geen religie. In België zijn ongeveer 40% van de mensen ongelovig.
  • De meeste hindoes bevinden zich in India en Nepal. Daar is rond 80% van de mensen hindoeïstisch.
  • Moslims zijn opgedeeld in verschillende groepen. Het merendeel (80-90%) is soennitisch. Ongeveer 10 tot 20% van de moslims is aanhanger van het sjiisme.