Kunst & Cultuur/Fotografie

Fotografie

Wil je de wereld van de fotografie (nog meer) gaan verkennen? Wil je prachtige foto's leren maken van kunst en cultuur? Of eerder adembenemende landschapsfoto's? Neem je lens er dan even bij en zoom in op een opleiding rond Fotografie binnen Kunst & Cultuur.

Volg je artistieke kriebels om je mooie beelden op een gevoelige plaat vast te leggen. Ben jij klaar om jezelf in the big picture te zetten en je scherp oog voor natuurlijke panorama's verder te ontwikkelen? Schrijf je dan online in!


There are no courses within the subcategory Fotografie


Be sure of your future!

Een fototoestel kopen is één ding. Weten waar alle knopjes en functies voor dienen is nog iets anders. Als je regelmatig uitstapjes maakt en je prachtige beelden wilt gaan vastleggen, dan komt die kennis zeker van pas! Op deze manier laat je de beperkte mogelijkheden van je smartphonecamera achterwege! Onder leiding van een vakspecialist die je alle geheimen van de fotografie leert, zal je leren spelen met compositie, diafragma en meer! Met een opleiding uit het subthema Fotografie kan je ook professioneel aan de slag als zelfstandig fotograaf, medewerker in een fotostudio of als fotograaf bij een grafisch bureau of een marketing- en reclamebureau. Schrijf je online in en daag jezelf uit!

"Wat ik zelf zo leuk vind aan fotografie, is dat je je ogen traint voor details. Je neemt je omgeving veel beter op. Door daarbij meer op fotografie te letten, ga je dat in het dagelijkse leven ook veel meer doen. Fotografie kan je helpen om meer leven te zien in kleine dingen. Zeker als je een kunstliefhebber bent, is dat heel leerrijk!" - Employer speaks

Fotografie

Trends

Als fotograaf wil je uiteraard je eigen stijl ontwikkelen en in het beste geval beelden voor de eeuwigheid maken. Toch is het ook goed om te weten wat er vandaag zoal leeft in de wereld van de fotografie. Natuurlijk ben je niet verplicht om deze trends te volgen. Je kiest zelf op welke trends je wenst mee te surfen. Tegenwoordig zijn 'twilight zones' erg interessant: De twilights zijn de periodes net na zonsondergang (en andersom natuurlijk, net vóór zonsopkomst). Als de zon achter de horizon is verdwenen, of er net aankomt, vult de lucht zich vaak met prachtige kleuren.

Fotografie, 100% of the time

Op het gebied van lenzen is er een nieuwe technologie: nanocoating. Deze technologie zorgt voor een hogere lichtdoorlaatbaarheid. Tevens zorgt het ook voor een snellere autofocus. Doordat de markt verschuift naar de hobbyist worden lenzen vaker gebruikt dan vroeger tijdens die paar vakanties in het jaar om de beste beelden te schieten. Alles wordt grotendeels naar een professioneel niveau getild. Drones zijn steeds beter en goedkoper. Ze zijn al een tijdje beschikbaar voor het brede publiek. Maar terwijl ze vroeger vrij duur waren, zijn ze nu veel betaalbaarder en van betere kwaliteit. Als professionele fotograaf is het zeker de moeite om je te verdiepen in drones, zodat je prachtige beelden vanuit de lucht kan maken.

"Zelf was ik al enkele jaren bezig met fotografie, maar ik was nooit echt tevreden van het resultaat. Ik ging op zoek naar een geschikte opleiding om mijn vaardigheden als fotograaf te verbeteren. Zo ben ik uiteindelijk bij het Centrum voor Avondonderwijs uitgekomen. Ik kreeg geregeld thuis opdrachten, die nadien dan uitvoerig besproken werden. De docent deelde niet enkel zijn kennis, maar ook zijn passie. Dat gaf me een ontzettende boost. Daarna ben ik een professionele studio gestart waarin ik me voornamelijk focus op studiofotografie. Door mijn skills uit te breiden doe ik nu ook aan outdoorfotografie, waaronder architectuurfotografie."  - Ex-student speaking

Robert de Bruijn
Robert de Bruijn

Opleidingsverantwoordelijke

"Met een smartphone in de hand voelt iedereen zich fotograaf. Toch zijn de plaatjes die je met je smartphone schiet nooit helemaal perfect: de belichting loopt mis, de compositie zit fout, de filter is allesbehalve origineel,… Met een professionele camera bereik jij wel de perfectie die je zoekt. Het verschil is immens. Of je nu een amateurfotograaf bent of nog nooit een digitale camera hebt vastgehad, deze opleidingen maken van jou een echte expert!"

Nice to know

  • Wist je dat lijnen in de fotografie vaak gebruikt worden om de kijker door de foto te leiden? Bij landschapsfotografie wordt dat gedaan door de lijn van een rij bomen, een slootje, muurtje... enz.
  • Recht in vooraanzicht fotograferen geeft weinig indruk van een gebouw. Bovendien ziet het beeld er vlak uit en zal het dan ook weinig impact hebben. Je suggereer diepte en een sterker perspectief door vanuit een hoek te fotograferen.
  • Wist je dat een van de belangrijkste dingen bij architectuurfotografie een grote scherptediepte (klein diafragma= hoog f-getal) en lage ISO waarden (weinig ruis) zijn?
  • In plaats van het gebouw op een ‘normale’ manier te fotograferen kun je ook kijken of het gebouw ergens in weerspiegelt.